SKÄRTORSDAGEN

Om du inte bor själv så sitt ner eller knäböj tillsammans med hela familjen. Berätta för barnen att de börjar de viktigaste dagarna under hela kyrkoåret.

Om du är själv, så nämn till Gud i denna bön, alla dem du älskar och saknar och som du är ifrån – och hela världen som kämpar med en pandemi.

Läs sedan: Psalm 80
och avsluta med att be: Fader vår.

Idag skulle egentligen alla präster runt om i Sverige träffas i Domkyrkan i Stockholm på Oljevigningsmässan. Under denna högmässa välsignar man de heliga oljor som ska användas senare under året och prästerna förnyar även sina prästlöften. Detta är en väldigt viktig dag för dem. I år då dem inte kan samlas och träffa vår Biskop Anders kommer de att känna en tomhet och en stor saknad.

Be för vår Biskop Anders, be för din kyrkoherde och dina församlingspräster. Du kan göra det genom att be en dekad av rosenkransen för dig själv eller tillsammans med familjen.

Ring gärna till prästen i din församling eller skriv några ord till honom. Tanken är att det är en svår tid också för prästerna. Låt de veta att ni är med dem.

Under det här året då vi inte alla kan gå till kyrkan för att fira liturgin tillsammans, så ät istället en högtidlig middag tillsammans med familjen. Det är en bra idé att sitta och äta tillsammans i god tid innan sändningen av de liturgiska ceremonierna börjar- för att sedan gå in i en tid av tystnad och bot med Jesus som beger sig till Getsemane. Bordet bör dukas högtidligt och alla de närvarande klä sig fint. Om du är själv eller om du saknar någon därhemma, så ställ fram hans eller hennes bild. Ring honom eller henne för att berätta att denne är saknad och att du/ni tänker på honom/henne och önskar att ni alla var samlade tillsammans.

Berätta för barnen om vad som hände på Skärtorsdagen med Jesus och Hans lärjungar. Berätta om den sista måltiden; om Judas; om bönen i Getsemane och tillfångatagandet av Jesus.

Om du tillbringar den här tiden för dig själv så försök att tänka ut och skriva ett brev till dig själv. Skriv om allt gott och alla välsignelser du upplevt i Guds närvaro. Om det är svårt för dig att skriva går det också bra att spela in dig själv. Kom ihåg att avsluta den högtidliga stunden i god tid innan sändningen.

Vi kommer inte att få se någon fottvagningsceremoni då man i en gest av ödmjukhet och kärlek tvättar varandras fötter.

Efter middagen, kan i stället familjens pappa eller annan förmyndare läsa ett avsnitt ur Johannesevangeliet (Joh 13:1-15)

Sedan kan han tvätta sin frus och barns fötter, torka och kyssa dem.

Under tiden kan ni sjunga i kanon eller lyssna på psalmen: ”Ubi caritas ”: https://www.youtube.com/watch?v=wTUfVJTyNQ8

Duka av bordet efter sändningen av ceremonierna. Ta bort duken, blommorna och alla dekorationer. Låt bordet bli naket och tomt. Ni kan lägga en törnekrona på den (man kan binda en av exempelvis vassa kvistar från trädgården om man har möjlighet). Se till att kvällen efter den heliga torsdagens liturgi förblir i tystnad. Slå inte på radion eller TV:n under resten av den här kvällen.

Jesus tillbringade natten i ensamhet och i bön. Föräldrar kan tillbringa en stund för att be för sina barn och att anförtro deras framtid i Guds händer så att Han kan forma dem efter Sin vilja. De kan be i tystnad med ett tänt ljus på ett tomt bord.

För dem som är själva är den här natten extra speciell, för det är dem som är själva som särskilt kan uppleva den ensamhet, utsatthet och övergivenhet som Jesus upplevde. Läs långsamt kapitel 17 ur Johannesevangeliet. Tillbringa så mycket tid du kan denna kväll i gemenskap med Jesus – i mörker, i tystnad, vid ett ljus. Be särskilt för hela kyrkan och för hela världen. Vi är åtskilda och fysiskt lång borta från varandra, men i Honom och tack vare Honom är vi en och samma, förenade i lidandet, i ensamheten, i svårigheterna och i kärleken.

Om du inte har kunnat bikta dig innan så är det nu en lämplig tid för att väcka vår fullkomliga ånger. I en extraordinär situation som denna, då vi inte har möjlighet att gå till prästen, kan Gud ändå förlåta oss våra synder på grund av Hans gränslösa kärlek. Villkoret är att vi ångrar oss av hela våra hjärtan. Du kan läsa mer om det i Katolska Kyrkans Katekes (nr 1451). Hitta en tid och en plats då ingen stör dig. För att göra det lättare för dig att fokusera och koncentrera dig kan du ställa fram en helig bild, tända ett ljus och läsa en stund från Bibeln. Gör också en samvetsrannsakan (gå igenom alla dina synder) och be först och främst om en förnyad och fördjupad kärlek till Gud och till dina medmänniskor.

Bestäm dig också för att du, så snart som det är möjligt, ska gå till bikt hos prästen.

Filmen ”Babettes gästabud ” från 1987 (reg. Gabriel Axel), som är en film baserad på Karen Blixens långnovell med samma namn, är påven Franciskus favoritfilm.

Titeltema är en fest, en måltid, som också ansluter till dagens symbol – den sista måltiden. Film talar också om samhälle och tjänsten, om hur vi ansvarar för varandra. Skärtorsdagens mysterium – det är också vår tänkande om Kyrkan-Kristi kropp, som vi alla bildar. I år kommer vi inte att träffas vid ett gemensamt firande. Kommer vi längta efter gemenskapen? Har vi stängt oss bara i ritualer och glömd om kärlek?

Dela detta:

Gilla

Gilla Laddar...
%d bloggare gillar detta: