Påsk hemma

En guide för att fira Påsk i en pandemi

Snart börjar Stilla veckan som är den viktigaste veckan under hela kyrkoåret. I år kommer vi att uppleva påsken på ett helt annat sätt, men vi kan göra allt som är möjligt för oss, så att påsken blir speciell och festlig – även om vi inte kan gå till kyrkan, även om gästerna inte kommer och även fast vi inte kommer att göra någon gemensam påskvandring som vi brukar.

Många av oss kommer att sakna den vackra liturgin i Triduum Sacrum. För oss kommer detta att vara en särskilt svår tid och de flesta av oss har ingen aning om hur man ändå, trots alla omständigheter, kan fira dessa påskdagar som är de viktigaste i vår katolska tro.

Vi får ta hjälp och också sprida hjälpen vidare, så att vi tillsammans ändå kan, från Palmsöndagen och ända fram till Påskdagen, uppleva påsken i dess rätta mysterium.

Från Palmsöndagen och genom hela Stilla veckan kommer vi att lägga upp texter som kan vara till hjälp hemma hos er, i era familjer, hos släktingar och vänner. Vårt mål är att ni ska få uppleva en påsktid som är helig och vacker i gemenskap med varandra och med Kristus i centrum.

Vi kommer att presentera en ”guide” och skriva inlägg med böner och förslag på hemliturgier; skriva om olika kulturella inslag i påsken och även om hur man kan ändra i hemmet för att kunna uppleva påsken steg för steg. Se det här som en möjlighet att starkare kunna knyta band med varandra, ett sätt att fördjupa era familjeband. Vi är inte ensamma för vi har Gud och vi har varandra.

Palmsöndagen, Skärtorsdagen, Korsvägen, Hyllning av korset, kyrkliga aktiviteter för barn, böner … allt möjligt som kommer att förena dig andligt med hela kyrkan hemifrån, även andlig kommunion. Allt är möjligt tack vare Guds rika nåd.

Påsken firas i år på ett mer intimt, enkelt och personligt sätt. Gud är alltid med oss, inte bara i kyrkan, utan tack vare sin rika nåd även mitt ibland oss i våra hem oavsett hur de ser ut; om vi är själva eller om vi bor med andra. Kanske bor man själv men man bor aldrig ensam, för Gud i sin stora nåd är alltid mitt ibland oss. I år, när vi inte kan delta i den påskliturgi som vi är vana vid och inte med de ceremonier som vi är vana vid, ska vi ändå alltid komma ihåg att den Uppståndne kommer till oss och är mitt ibland oss – just där vi är. Det spelar ingen roll var du är; om du är tvingad att vara ifrån dina nära och kära eller om du är med dem; om du sitter själv eller om du är i karantän: du kan också få en helig påsk och vi går igenom hela denna påsktid, denna Stilla vecka, tillsammans.

Dela detta:

Gilla

Gilla Laddar...
%d bloggare gillar detta: