PÅSKAFTON

Läs själv eller tillsammans med din familj kapitel 38 från Jesajaboken och sedan en läsning ur en fornkyrklig homilia (predikan över en biblisk text) från den stora sabbaten ( http://www.oblates.se/index.php?o=breviar# – andra läsning)

Avsluta därefter med att be: ”Fader vår”.

Det finns en mycket fin tradition att på påskaftonen låta prästen välsigna den mat som man kommer att äta när fastan är över vid påsknatten eller till frukosten på påskdagen. Vanligtvis brukar man samlas i kyrkan på påskafton och församlingsmedlemmarna brukar ha med sig sina korgar som är fyllda med mat som bröd, smör, lite korv, kryddor, ägg osv.

Varför är ägg en så viktig del av påsken? Anledningen till detta är att ägget är en symbol för nytt liv och för segern över döden. Tidigare åt man inte ägg under hela fastan, men lät äggen återvända till matbordet till frukosten på påskdagens morgon.

Påskafton är en dag i kyrklig tystnad. Försök att inte slå på TV:n eller lyssna på musik (ingen Spotify eller Youtube). Bordet med korset och ljuset som du har från igår kan stå orört kvar.

På kvällen, efter solnedgången, börjar påskvakan, vilken är den viktigaste natten under hela kyrkoåret.
Ta bort korset från bordet innan det blir natt. Du kan redan då samtidigt lägga en duk på bordet och ställa blommor på det.

Om du inte tittar på sändningen kan du uppleva denna natt med en särskild ”familjens liturgi” då ni tillsammans kan läsa läsningarna från ordets liturgi, uppleva ritualen med förnyelse av doplöften och få andlig kommunion.

Läsningar för ordets liturgi finns här: 
https://www.katolskakyrkan.se/media/4103/dagens-text-v-15-2020.pdf

eller här:
http://oblates.se/index.php?o=liturgi#

En av de viktigaste delarna av dagens liturgi är förnyelsen av doplöftena. Om du den här kvällen inte är själv utan sitter med din familj, så prata och berätta om dopets sakrament: hur barnens dop såg ut; hur ni valde faddrar (gudföräldrar); varför ni valde just de namn som ni valde och inga andra namn till barnen. Ni kan också läsa om de helgon som bär samma namn som era barn och läsa om dessa helgons liv. Det finns både särskilda böcker om olika helgon eller helgonuppslagsverk, men det finns också massor av information om olika helgon på internet. Kanske hittar ni ett helgon som ni inte känner till. Tänd ett ljus och berätta för barnen vad dopet betyder och varför det är så viktigt. Be sedan Alla helgons litania (ur: Oremus, som är en katolsk bönbok eller leta upp denna litania på internet). Läs också Trosbekännelsen och förnya era doplöften. Förnyelse av doplöftena kan också göras individuellt om du är själv hemma:

FÖRNYELSE AV DOPLÖFTEN

”K” läser pappan i familjen eller någon annan vuxen om han inte är närvarande.

K: – Dopet innebär att vi får del av Kristi uppståndelse. Låt oss fullborda vår färd genom att förnya våra doplöften i tacksamhet mot vår Fader som fortsätter att kalla oss från mörkret till sitt rikes klara ljus. Om ni vill följa den uppståndne Herren mitt i denna värld frågar jag er:

K: – Tar ni avstånd från synden för att leva i Guds barns frihet? 
Alla: – Ja. 

K: – Tar ni avstånd från det ondas lockelse, så att synden inte kan behärska er? 
A: – Ja. 

K: – Tar ni avstånd från djävulen, som är syndens upphovsman och furste? 
A: – Ja. 

K: – Tror ni på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare? 
A: – Ja. 

K: – Tror ni på Jesus Kristus, hans enfödde Son, vår Herre, som föddes av jungfrun Maria, led, dog och blev begraven, som uppstod från de döda och nu sitter på Faderns högra sida? 
A: – Ja. 

K: – Tror ni på den helige Ande, den heliga katolska kyrkan, de heligas samfund, syndernas förlåtelse, köttets uppståndelse och ett evigt liv? 
A: – Ja. 

K: – Gud, den allsmäktige, vår Herres Jesu Kristi Fader, som fött oss på nytt av vatten och helig Ande och förlåtit våra synder, må han genom sin nåd bevara oss till det eviga livet i Jesus Kristus, vår Herre. 
A: -Amen.

Gör sedan korstecknet och om du har vigvatten hemma, så låt alla doppa fingrarna i vigvattnet först och sedan göra korstecknet.

Nu kan du be: ”Fader vår” och få ”Andlig kommunion”. Avsluta med att sjunga eller läsa den äldsta kända kristna hymnen: (psalm 1 i Cecilia)

https://www.youtube.com/watch?v=a4XHiqkt8zs

Om du följer de liturgiska sändningarna från påskvakan så klä dig festligt, tänd ett ljus och följ noga allt som händer under hela ceremonin. Ta emot den andliga kommunionen.

Efter liturgin kan man sjunga: ”Denna dag stod Kristus opp” (psalm 315 i Cecilia).

https://www.youtube.com/watch?v=mjgG_HRTrAw

Kristus är uppstånden! Ja, Han är verkligen uppstånden!

Om hemliturgin avslutas med ett glatt ”Halleluja!” på natten, då kan du äta en festlig måltid redan på natten eller vänta till frukosten på påskdagens morgon.

Dela detta:

Gilla

Gilla Laddar...
%d bloggare gillar detta: