PALMSÖNDAGEN

Att täcka över korset är en tradition från medeltiden då korsen var prydda med ädelstenar och Jesus var klädd i kungliga kläder med en gyllene krona och med en kropp utan synliga tecken på lidande. Idén att börja täcka över korset var till hjälp för de troende för att kunna fokusera på Passionens mysterium. Det är därför korsen ofta är täckta med ett svart eller ett lila tyg under de tre sista veckorna i fastan.

Om du vill kan du också hålla denna tradition och täcka över korset i ditt hem. På detta sätt kommer du att ha en ”kyrklig” känsla i ditt hem och efter att du avtäckt korset kommer du att titta på ditt gamla kors med helt nya ögon. Ta bort skynket från korset på Långfredagens kväll efter Jesus död.

Om du vill kan du också täcka över andra bilder av Jesus som inte föreställer Jesus på korset (som exempelvis bilder på Kristi Konungen, den heliga familjen eller Barmhärtighetsbilden på Jesus)

Du kan också täcka över eller dölja föremål som du dekorerar ditt hem eller ditt rum med. Det handlar om att täcka över dekorationer som gör dig lycklig: ta bort blommor från bord, fina kylskåpsmagneter, dina favoritbilder som står framme osv.

Om du har barn så du kan du be dem att välja bort och ta undan sin favoritleksak/er under den heliga Stilla veckan. Förklara bara varför de ska göra det: att särskilda ting kommer att hända under den här veckan och att ingenting borde avleda deras uppmärksamhet från vad som kommer att ske.

Innan ni börjar titta på den Heliga mässa på Palmsöndagen kan ni lägga leksaken eller leksakerna i en särskilt tillverkad låda (som ni kan ha byggt eller satt ihop tillsammans). Leksakerna kan du ge tillbaka till barnet på Påskaftons kväll).

Bön när du har täckt över korset

I nattens lidande och tvång, är korset en fackla som fortsätter att invänta den nya uppståndelsedagen. Den gudomlige kungen är korsfäst. Låt den härliga hemligheten komma att segra i världen. Låt oss inte tappa modet och vårt orubbliga hopp inför mänsklighetens tragedi och all skada och förödmjukelse av denne Gudomlige man som gav sitt dyrbara blod till lösen för våra liv. Låt oss möta denna kväll med en ännu djupare övertygelse: Ditt kors är seger och frälsning, ”för genom korset har Han återlöst Sin heliga värld”. Amen. S:t Johannes Paulus II

Kanske kan man få en välsignad palmkvist i din kyrka. Men även om du inte kan lämna ditt hem, så försök att göra en palmkvist för Palmsöndagen själv eller med dina barn.

Om du har en trädgård runt huset, så plocka av växterna som finns där.

Om du bor i en lägenhet, använd vad du har – konstgjorda kvistar, kvistar från inomhusväxter osv.

Barn kan använda färgat papper och klippa eller klistra palmkvistar eller måla på vitt papper och klippa ut. 

Du ​​kan, om det inte finns något annat, dekorera med någon krukväxt som du har hemma.

Allt handlar om att förbereda ditt hjärta för påskens viktigaste dagar och uppståndelsens ankomst: Palmerna kan hjälpa dig att tänka på Jesu intåg i Jerusalem och är ett tecken på en kunglig hyllning till Honom. Vad skulle du kasta framför Jesu fötter när Han kommer till ditt hem i en kunglig procession idag?

Kom ihåg: Idag kan du sjunga den glada:”Hosanna!”

Innan mässan så placerar du din palmkvist eller ditt palmblad på bordet eller nära den TV eller dator från vilken du kommer att följa sändningen. Du kan också tända ett ljus. Sändningen är inte ett riktigt deltagande, men det blir lättare för dig att uppleva det och ansluta dig andligt med kyrkan om du sitter i en stol och inte ligger i soffan; om du istället för en träningsdräkt tar på dig en fin skjorta eller klänning; om du svarar med ord och upprepar liturgiska gester (som korstecknet) och om du inte sitter och äter eller pratar under sändningen.

Om du befinner dig i ett tillstånd där du kan ta emot kommunionen så gör det gärna. När prästen tar emot kommunionen då du kan be en av följande böner:


”Jag lägger mig vid Dina fötter, min Jesus och erbjuder Dig mitt trasiga hjärta, ödmjukt i min intakt och Din heliga närvaro. Jag älskar Dig i Din kärleks heliga sakrament. Jag vill ta emot Dig. Jag väntar på glädjen när jag kommer att kunna ta emot Dig i kommunionens gestalt i kyrkan, men idag vill jag ta emot Dig i min ande. Kom till mig, min Jesus! Låt Din kärlek omfamna mig. Jag tror på Dig, jag litar på Dig, och jag älskar dig. Jesus, jag tror att Du verkligen är närvarande i eukaristin. Jag älskar Dig! Jag ångrar de synder som jag har gjort. Kom till mitt hjärta, o Herre!”

 

”Du Herre, skapade mig för Dig själv och mitt hjärta kommer att vara rastlöst tills det vilar i Dig. Jag längtar efter Dig, min Herre. Skicka mig inte ut hungrig. Mata mig med bröd som kommit ner från himlen. Kom in i mitt liv igen. Lär mig att lyssna på Dig och uppfylla Din heliga vilja. Kom, min Herre. Jag tror, ​​o min Jesus, att Du faktiskt är närvarande här i mitt hem. Jag älskar Dig av hela mitt hjärta! Jag ångrar de synder som jag har gjort. Kom till mitt hjärta, o min enda önskan! Jag kastar mig i Dina armar, jag ger mig själv till Dig, min kärleks enda mål. Låt mig inte gå ifrån Dig!”

 

”Herre Jesus, jag kan inte ta emot Dig just nu i Eukaristins heliga sakrament. Jag ber Dig att komma andligt till mitt hjärta, i Din helighet, i Din godhet och i Din fulla kraft. O Herre, jag tror och ​​jag litar på Dig. Jag ångrar alla mina synder.”

Som förberedelse inför den heliga mässan på palmsöndagen kan du lyssna på: https://www.youtube.com/watch?v=m-soejis2us

Det är ”Gloria Laus”, ett musikstycke som komponerades på 900-talet av Teodulf av Orléans för en palmprocession på Palmsöndag. Det här musikstycket är äldre än kristendomen i Sverige.

I kyrkan läser man idag passionsberättelsen. Du kan också läsa den tillsammans med din familj och till och med dela upp och läsa upp de olika rollerna tillsammans. 

Läs gärna:

http://oblates.se/index.php?o=liturgi#

Jesu ord läses upp av familjefadern eller vårdnadshavaren.

Om det finns fler barn i huset kan du låta dem förbereda ett kort mysterium – en teater där man kan berätta för de andra barnen vad som hände på Golgataberget.

Titta på filmen: ”Gran Torino” (reg. Clint Eastwood). Den här filmen har ingen religiös anknytning utan den handlar om Koreas krigsveteran Walt Kowalski som har sina vanor och brister. Det är värt att titta på den här filmen och tänka över våra egna vanor i våra egna liv. 

Just nu har vi gått in i en tid då vi verkligen vet att Gud har makten att förändra ALLT. 

Dela detta:

Gilla

Gilla Laddar...
%d bloggare gillar detta: